Çocukluğumun Kurban Bayramı: Bayramın 1. Günü

 Bugün Kurban Bayramının 1. günü. Öncelikle herkesin bayramını kutlar, ailenizle ve sevdiklerinizle geçireceğiniz bir bayram dilerim.

Dün size çocukluğumun Kurban Bayramından arefe gününü anlatmıştım. Bugün de bayramın 1. gününü anlatmak istiyorum. Kurban Bayramının 1. gününde her bayram olduğu gibi erkenden kalkardık. Evin erkekleri bayram namazına gidince biz kahvaltıyı hazırlardık demiyeceğim. Çünkü kahvaltıya daha çok var :)

Erkekler bayram namazından geldiğinde biz hazırlanmış olurduk. Dedem ve teyzem bize gelirdi. Neden mi? Çünkü rahmetli dedem önce bizim kurbanımızı keserdi. Usulüne uygun bir şekilde keser, yüzer ve parçalardı. Kurban eti ile ilgili komşularımıza paylaşımlarımızı yapdıktan sonra, bayramlıklarımızı giyer, dedemlere giderdik. Rahmetli anneannem herşeyi hazırlar ve bizi beklerdi. Sırada dedemlerin kurbanı vardı. Dedem kendi kurbanlarını da kestikten ve gerekli dağıtımları yaptıktan sonra hepimiz bayramlaşırdık. İşte en sevdiğim an buydu. Bayram harçlıkları süper değil mi?

Biz abimle bayram harçlıklarını harcamanın planını yaparken annemler kavurma ile yapılacak olan kahvaltıyı hazırlardı. Hep beraber harika bir bayram kahvaltısı yapardık. O zamanlar kavurma ile yapılan kahvaltının tadını hala unutamam. Kahvaltıdan sonra bize katılamadığı için rahmetli babaanneme bayramlaşmaya giderdik. Tabi yine gelsin bayram harçlıkları. Babaannemde de öğlen yemeğimizi yedikten sonra anneanneme geri dönerdik. Sonra harika bir çöp şiş partisiyle akşamı kapatırdık.

 
Günümüz yorgun ama mutlu geçerdi. Abimle birlikte bazen bayramyerine giderdik, ne kadar güzel eğlenirdik. Hareketli, eğlenceli ve bayramı bekleyerek, hissederek yaşardık. Nerede o eski bayramlar klasiğini söylemeyeceğim ama keşke o günler hiç değişmeseydi. İşte benim çocukluğumun Kurban Bayramı 1. günü. Eminim sizlerin de bayramlarda çok güzel anılarınız olmuştur. O güzel anıların devamlı olması dileğimle iyi bayramlar...

Yorumlar